Udlejer skal ikke have en nøgle til din bolig
Få rådgivning og hjælp, når du har problemer i forhold til dit lejemål.
Bliv medlemUdlejers adgang – kræver ikke en nøgle
Lejeloven giver udlejer mulighed for at skaffe sig adgang til et lejemål ”når forholdene kræver det”.
De nærmere regler for udlejers adgang kan man læse i § 102 – 103 i lejeloven. Men hvem vil betale for at bo til leje under forhold, hvor ”når forholdene kræver det” af udlejer tolkes som ”når udlejer har lyst til at kigge ind” uanset om lejer er hjemme eller lukker op.
For andre i ejerbolig er det indlysende, at det sidste er ganske urimeligt. Men på det private udlejningsmarked er der desværre brodne kar, der tænker anderledes.
Og det kan have betydning forsikringsmæssigt, hvis der sker indbrud. Det hvis forsikringsselskabet finder, at lejemålet ikke er tilstrækkeligt sikret mod uvedkommende adgang.
Betaler man leje, får man en brugsret, der gør, at man bør kunne forvente, at privatlivet respekteres.
Her ville de ikke bo – en case
Et ungt par oplevede i det jyske følgende, da de søgte en bolig.
Udlejer havde modtaget en opsigelse fra en af sine lejere og derfor annonceret et lejemål som ledigt. Han aftalte med de potentielle boligsøgende, at de skulle mødes med ham på adressen. Da de stod ved fordøren var den lejer, der snart skulle flytte, ikke hjemme. Men det anfægtede ikke udlejeren – han oplyste, at det ikke var noget problem, for han havde nøglen til lejligheden – så de kunne sagtens se boligen alligevel.
Men mens udlejeren ville til at åbne fordøren til lejligheden ændrede de to boligsøgende tanker.
Her ville de ikke bo, og det meddelte de klart udlejeren. Hvis det var holdningen, at man blot låste sig ind uden aftale, så var det ikke et sted de ville slå sig ned. Og der forlod de hinanden, en udlejer og to unge mennesker, der tydeligvis ikke hørte hjemme i samme forståelsesramme.
Vi modtager hos Danske Lejere løbende henvendelser, der handler om lejere, der er utrygge ved udlejers måde at håndtere adgangen til deres boliger på. Det sker yderst sjældent hos almene selskaber, og de fleste anstændige private udlejere ved også bedre end at låse sig ind uanmeldt.
Hvad kan man gøre?
Men hvad gør man, hvis man ved, at ejeren ligger inde med en nøgle til lejemålet, og man ikke er tryg ved det?
Skal man svare grundigt, kan man dele svaret op i tre dele.
1. Ejer kan ikke kræve en nøgle
For det første siger lejeloven ikke noget om, at udlejeren har ret til eller kan gøre krav på at have en nøgle til folks lejligheder. Har ejer en nøgle, så bør det bero på et tillidsforhold, om at lejer accepterer det.
Vi kender til boligselskaber, der har en fælles hovednøgle til et låsesystem, men som samtidigt også har et regulativ for hvilke undtagelsessituationer, der gør, at man benytter den – evt. vedtaget på et afdelingsmøde blandt beboerne. Det er fint nok, men en fælles hovednøgle må aldrig ukritisk udleveres til viceværter, varmeaflæsere, håndværkere eller lignede.
Ønsker en udlejers repræsentanter adgang til et lejemål må det altid varsles eller meddeles – medmindre der er tale om alvorlige her og nu situationer som f.eks. rørbrud, brand eller lignende.
2. Lejer skal forny og vedligeholde låse og nøgler
Et lejeforhold starter jf. lejelovens § 89, med at
§ 89 Udlejeren skal stille det lejede til lejerens rådighed i god og forsvarlig stand fra tidspunktet for lejeforholdets begyndelse. På overtagelsestidspunktet skal det lejede være rengjort, ruderne skal være hele, og alle udvendige døre skal være forsynet med brugelige låse med tilhørende nøgler.
Men derefter er det lejerne der både har ret og pligt til at forny og vedligeholde låse og nøgler.
Enkelte gange er der en lejer der undrer sig over det. Og hvis man ved et lejemåls start opdager at låsen er defekt, skal man naturligvis også huske at påpege det. Men derefter er fornyelsen lejers eget problem, – men det bliver omvendt derved også en rettighed.
Lovens regel på området er enkel og entydig:
§ 112. Stk. 3. Lejeren skal i lejeperioden foretage vedligeholdelse og fornøden fornyelse af låse og nøgler.
Vi anbefaler derfor lejere, der er utrygge ved situationen – enten overfor en udlejer – men det kan også være i forhold til, om der er tidligere beboere, der kunne have en nøgle til boligen, – at de omkoder eller skifter låsen. Er der tale om en systemlås, bør man dog normalt altid sikre sig, at man kan montere den oprindelige lås, når man flytter.
3. Lejer skal give adgang, når det faktisk er rimeligt
For det tredje skal man selvfølgeligt ikke forhindre udlejer i at få adgang, når forholdene faktisk kræver det. Nægter man en udlejer adgang i tilfælde, hvor udlejer faktisk har ret til at komme ind i lejemålet, kan det give udlejer en adgang til at ophæve lejemålet.
Det betyder ikke, at man på ethvert tidspunkt er pligtig til at lukke ejeren ind, men det betyder, at hvis man f.eks. har opsagt sin lejlighed, så kan udlejer forvente en aftale om, hvornår det er belejligt, at han kan vise lejligheden frem for nye potentielle lejere. Men vel og mærke efter aftale, så man selv kan være hjemme, være oppe, vågen og ikke sidder midt i middagsmaden, osv.
”Når forholdene kræver det” omfatter ikke tilfælde, hvor f.eks. en udlejer uden aftale sender en håndværker ind for at lave andet end strengt akutte arbejder.
Det er også rimeligt, at lejeren er rede til at tage imod en varmeaflæser, eller alternativt aftaler med aflæseren, hvornår det er muligt at foretage aflæsningen. Men det kan ikke tvinges igennem, og skulle der smutte en aflæsning, vil forbruget i stedet kunne sættes efter et kvalificeret skøn.
Men hvad så, hvis der faktisk sker et rørbrud, og lejer ikke er hjemme. Ja, så må udlejer skaffe sig adgang. Om det så fordrer en låsesmed, siger reglerne ikke noget om – men det kan være nødvendigt. Men ved at det fordrer et så alvorligt indgreb, benyttes retten til adgang jo netop også med større omtanke.