Bliv medlem
Bliv medlem

Munkebjerg Park i Odense 

Vandskader, ild, byggestøj og en svalegang, der er styrtet sammen

En svalegang, der er kollapset. Vandskader i flere lejligheder. Ild i bygningen og byggestøj. Det er nogle af de problemer, beboerne har oplevet i Munkebjerg Park i Odense, som ejes af Barfoed Group.

En af de beboere, der har fået nok af problemerne, er Laura Rein. Hun har i ni måneder boet på Munkebjergvænget i en lejlighed på 3. sal, som er samme etage, hvor svalegangen kollapsede. Svalegangens kollaps var dråben, der fik bægeret til at flyde over, og nu har hun valgt at flytte.

Jeg synes, det var ubehageligt at være i lejligheden og gå på svalegangen. Jeg magtede det ikke mere, og så tænkte jeg, at jeg bare gerne vil ud af det.”

På den korte tid, jeg har boet der, har jeg været plaget af rigtig mange problemer. Byggeriet skabte så meget støj, at mine tallerkener klirrede, mens hele bygningen vibrerede. Jeg har haft vandskade, og der har været ildebrand i lejlighederne for enden af bygningen.

Problemer med vand i en bolig i naboblokken til der, hvor Laura Rein boede. Mange lejere oplever situationer som dette.
Problemer med vand i en bolig i naboblokken til der, hvor Laura Rein boede. Mange lejere oplever situationer som dette.

I tre måneder havde håndværkere fri adgang til min lejlighed, hvor de bare dukkede op uden at skrive. Ting er blevet tabt på min altan. En dag fandt jeg et kæmpe stykke rockwool, andre gange skruer. Og så styrtede svalegangen sammen. Der har nærmest været problemer hele tiden”, fortæller Laura

Har du selv brug for et godt råd omkring din lejebolig: Det første råd er gratis

Laura havde ikke adgang til sin bolig

Hun var ikke hjemme, da ulykken skete. Dog var hun nødt til at bo et andet sted i en uge, da hun ikke havde adgang til sin lejlighed. Uden adgang havde hun heller ikke mulighed for at pakke sit tøj eller andre nødvendige ting.

Jeg var ret presset efter ulykken, fordi jeg slet ikke kunne komme ind og hente mine ting. Der var heller ingen information om, hvornår vi måtte vende tilbage til vores lejligheder. Jeg forventede, at Barfoed ville ringe eller skrive, men det skete aldrig. I stedet fandt jeg tilfældigvis ud af det på Facebook, hvor en anden beboer havde skrevet, at vi kunne komme ind igen”, fortæller hun.

Ophævelse fremfor opsigelse

I stedet for at opsige sin lejlighed, ønskede Laura at ophæve den. Da hun var afskåret fra at få adgang til lejligheden på ubestemt tid, foreligger der en væsentlig mangel, der berettiger ophævelsen. Men Barfoed Group har afvist det med flere begrundelser. En af dem er, at der ikke først blev sendt et påkrav, hvor de blev bedt om at udbedre manglerne.

For de lejere, der var ramt af ulykken, gav det ikke mening at sende et påkrav. Ingen vidste, hvornår skaderne kunne udbedres, hvornår de ville få adgang til deres lejligheder igen, eller om de overhovedet ville få adgang igen”, fortæller Jeanette H. Nielsen, chefjurist hos Danske Lejere.

Hende og fire andre beboere, der fastholder ophævelsen, tager nu sagen videre i retten, men hvad der sker herefter, er uklart. Og det er en svær situation at stå i.

Det er svært at finde hoved og hale i det og jeg kan mærke, at jeg godt kan få kvalme af at tænke på det hele”.

Danske Lejere har hjulpet mig på mange måder. Det har været rart at kunne give en fuldmagt, og så har det været dem, der har taget sig af ting såsom at søge ophævelse. Det har gjort, at jeg har kunnet lægge det væk. Derudover har det været en stor hjælp at få præcise og konkrete instruktioner om, hvad jeg skulle gøre, som f.eks. at få lejemålet gjort rent og aflevere nøglerne. De har gjort det hele langt mere håndterbart i alt det, der har været så rodet”, fortæller hun.   

Boltesamlingen var overbelastet

Arbejdstilsynet har fundet en årsag til, hvorfor ulykken på svalegangen skete. TV2 Fyn skriver i en artikel, at boltesamlingen var overbelastet og bukkede under for vægten og i sammenhæng med dette har Barfoed Group afbrudt samarbejdet med ingeniørfirmaet Rambøll, der har lavet beregningen af hvor store bolte og boltesamlinger, der var behov for.  Rambøll har erkendt, at boltsamlingerne var underdimensioneret, men har ikke erkendt endnu, at det var årsagen til kollapset.

Munkebjerg Park i Odense. En svalegang, der er styrtet sammen.
En svalegang, der er kollapset. Vandskader i flere lejligheder. Ild i bygningen og byggestøj. Det er nogle af de problemer, beboerne har oplevet i Munkebjerg Park i Odense, som ejes af Barfoed Group

En beboerrepræsentation er oprettet

Som følge af de udfordringer, beboerne oplever i Munkebjergvænget, er der i februar 2025 oprettet en beboerrepræsentation “Ved søen” (et delafsnit af Munkebjerg Park), hvor 188 lejere nu er repræsenteret.

Beboerrepræsentationen er oprettet med hjælp fra Danske Lejere og er blevet tilknyttet lejerorganisationen.

Se også: Hvordan opretter man en beboerrepræsentation?

På stiftelsesmødet delte fem beboere deres oplevelser med vandskader i både lejligheder og skure. Derudover har Danske Lejere indtil videre modtaget elleve henvendelser om vandskader, hvor beboerne f.eks. oplever utætte vinduer, revner i loftet og skimmelsvamp.

Danske Lejeres direktør beser vandskader i et af lejemålene i Munkebjerg Park i januar 2025
Danske Lejeres direktør beser vandskader i et af lejemålene i Munkebjerg Park i januar 2025.

Næste skridt er så, at Barfoed ikke mener, at de skal føre dialog med os”, udtaler direktør Jørgen Dyrholm Jensen fra Danske Lejere.

”Det er som om, at de som strudsen mener, at stikker de hovedet i busken, så forsvinder problemerne. Og så tror de ikke, at vi stadig er der. Den selvskade, de påfører sig her, er ret indlysende set fra vores side”.

”Beboerne oplever naturligt stor utryghed og rammes af mange problemer. De oplever, at der tales usandt og man ikke vil dialogen, og når det sker, så udløser det blot endnu flere problemer og stridigheder, der af Barfoed søges klaret bag en skærm fremfor at være villig til dialog”, tilføjer han.